ساخت رباتی برای خونگیری از بیمارانی که رگهای خونی آنها بهخوبی در دسترس نیست
پژوهشگران رباتی را برای خونگیری از انسان ساختهاند که با هدایت اولتراسوند در ۸۷ درصد از موارد رگ را پبدا کرده و با موفقیت از بیمار خونگیری میکند.
رباتها در حال رفتن به فضا، تمیز کردن خانهها، کار کردن در هتلها و مراقبت از سالخوردگان هستند و نیز تورهای موزه را هدایت میکنند. آنها در آینده میتوانند در بیمارستانها و کلینیکهای صحی کار کنند و از بیماران خونگیری کنند. اولین کار آزمایی بالینی از ربات خونگیر نشان داد که این ربات به پرستاران و داکتران کمک میکند بهجای اینکه زمان زیادی را صرف پیدا کردن رگ بیمار کنند، وقت بیشتری را به درمان بیماران اختصاص دهند.
تنها چیزی که بدتر از دریافت یک سوزن است، آن است که کار برای بار اول موفقیتآمیز نباشد و سوزن مجددا در رگ فرو برده شود. پژوهشگرانی از دانشگاه راتجرز و بیمارستان مونتساینای رباتی را ساختهاند که میتواند زیر پوست را ببیند و ظاهرا این کار را بهتر از انسان انجام میدهد. این ربات میتواند روزی به کاهش بروز مشکلاتی نظیر عفونت و ترومبوز هنگام تلاش برای ایجاد یک خط داخل وریدی کمک کند.
خونگیری از بیمارانی که رگهای خونی آنها بهخوبی در دسترس است، کار نسبتا سادهای است اما این کار درمورد بیمارانی که رگهای قابلمشاهده یا قابللمسی ندارند و مخصوصا بیمارانی که بسیار لاغرند، دشوار است. در این موارد کارکنان ممکن است برای دیدن واضحتر رگها از دستگاه اولتراسوند استفاده کنند. ربات جدید بهکمک فناوری اولتراسوند که درون خود دستگاه تعبیه شده است، رگ را پیدا کرده، سوزن را در آن فرو برده و نمونه خون را میگیرد. سیستم کامل همچنین شامل ماژولی برای مدیریت نمونهها و آنالیزور خون مبتنیبر سانتریفیوژ است.
نتایج این کارآزمایی که در مجلهی Technology منتشر شده است، نشان میدهد که دستگاه ربات دارای نرخ موفقیت کلی ۸۷ درصد برای ۳۱ بیماری بود که از آنها خونگیری شد. برای ۲۵ فردی که دسترسی به رگهای آنها آسان بود، نرخ موفقیت برابر ۹۷ درصد تخمین زده شد. براساس این گزارش، بسته به ماهیت مشکل، پزشکان درمورد بیمارنی که دارای رگهایی با دسترسی دشوار هستند، در ۲۷ تا ۶۰ درصد موارد موفقیتآمیز عمل نمیکنند.
ربات جدید هنوز یک نمونهی اولیه است و پژوهشگران میتوانند میزان نرخ موفقت آن را بهبود بخشند. ربات میتواند روزی در آمبولانسها و نیز در اورژانسها برای انجام رویههایی مانند قرار دادن کاتتر وریدی، دیالیز و ایجاد خطوط شریانی مورد استفاده قرار گیرد. جوش لایفایمر، نویسندهی مقاله میگوید:
دستگاهی مانند دستگاه ما میتواند به پزشکان کمک کند که بهطور سریع، ایمن و قابلاعتماد، نمونههای خون را بگیرند و از بروز عوارضی که در اثر تلاش مکرر برای وارد کردن سوزن به رگ رخ میدهد، پیشگیری میکند.