آموزش عکاسی

کانن در مقابل نیکون: تمام چیزهایی که باید در مورد غول های دوربین بدانید

به مقایسه کانن و نیکون خوش آمدید. کانن یا نیکون؟ قصد خرید دوربین دارید و بین انتخاب دو برند مطرح کانن (Canon) و نیکون (Nikon) تردید دارید؟ در این مقاله راهنما که به بررسی تفاوت های نیکون و کانن و مقایسه این دو غول دوربین بزرگ می پردازد ابتدا با تاریخچه هر دو شرکت آشنا شده و سپس اطلاعاتی کسب می کنید که به شما در انتخاب بین نیکون و کانن و خرید دوربین بعدی تان کمک خواهد کرد. چه قصد انتخاب و خرید دوربین دارید و چه می خواهید اطلاعات تان در زمینه تجهیزات عکاسی را افزایش دهید، این مقاله را از دست ندهید.

کانن در مقابل نیکون: بررسی یک رقابت قدیمی بر سر دوربین ها
اغلب عکاسان زمانی با یکی از این سوالات رو به رو شده است:
کانن یا نیکون؟ کانن بهتر است یا نیکون؟ کانن بخرم یا نیکون؟ کدام دوربین نیکون را بخرم؟ بهترین دوربین نیکون برای من کدام است؟ کدام دوربین کانن را بخرم؟ بهترین دوربین کانن برای من کدام است؟
مانند مقایسه بتمن در مقابل سوپرمن یا کاغذ در مقابل پلاستیک و… مقایسه کانن در مقابل نیکون نیز چندین دهه بحث برانگیز بوده است. احتمالا نام این دو برند پرفروش دوربین های حرفه ای و مصرفی اولین نام هایی هستند که موقع فکر کردن در مورد خرید یک دوربین جدید به ذهن می آیند.
هنگامی که یکی از آنها را انتخاب کردید، بر روی یک سیستم سرمایه گذاری می کنید – و تعویض آن هزینه زیادی برای شما دارد، چون باید لنزها، فلاش ها، و به طور بالقوه لوازم جانبی دیگر را عوض کنید. قابل درک است که این کار فشار زیادی بر تصمیم خرید اولیه شما وارد می کند. اما عکاسانی که دغدغه نام جلوی دوربین خود را دارند، نگرانی اشتباه و بی موردی دارند.
چرا؟ چون انتخاب بین کانن و نیکون واقعا مثل آن مقایسه های دیگر نیست، که در آن یک پاسخ صحیح واضح وجود داشته باشد و بیشتر شبیه پیدا کردن نیمه گمشده زندگی است. مدتی طول می کشد تا کسی را بشناسید و آن شخص خاصی را پیدا کنید که بتوانید برای بقیه عمر خود، تفاوت های جزئی عجیب و غریبش را تحمل کنید. به همین ترتیب، ممکن است تا مدتها بعد متوجه نشوید که آیا بین کانن و نیکون انتخاب درستی کرده اید یا نه.
اما نگران نباشید؛ واقعا هیچ پاسخ درست یا غلطی برای بحث انتخاب کانن یا نیکون وجود ندارد، که تا حدودی به این دلیل است که تفاوت های بین این دو به اولویت و سلیقه شخصی هر فرد مربوط است، نه به آمار عملکرد عینی. به علاوه، هر شرکت معمولا از یک مدل به مدل بعد، از شرکت دیگر جلو می زند؛ اگر احساس می کنید برند اشتباهی را انتخاب کرده اید، شاید فقط باید منتظر بمانید تا مدل بعدی عرضه شود.
پس عکاسان قبل از تصمیم گیری در مورد این که یک دوربین با آن آرم سفید کانن در قسمت جلو انتخاب کنند یا دوربینی با آن علامت قرمز رنگ بر روی جای دست نیکون، چه چیزهایی را باید بدانند؟ با وجود این که کانن و نیکون هر دو دوربین های بسیار خوبی دارند، اما شما نباید قبل از سرمایه گذاری بر روی یک سیستم، فقط شیر یا خط کنید.
تاریخچه
کانن در سال ۱۹۳۳ به عنوان آزمایشگاه ابزارهای نوری دقیق در توکیو راه اندازی شد، و اولین دوربین خود Kwanon را در سال ۱۹۳۴ تولید کرد، در حالی که یک سال بعد نام تجاری کانن (Canon) را برگزید. کانن در طول تاریخچه نزدیک به یک قرن خود، عهده دار چند مورد از اولین های صنعت بوده است، از جمله اولین دوربین با شاتر سینک شده با فلاش، اولین دوربین عکاسی با مُد ویدئو (فیلمبرداری)، و اولین اتصال الکترونیکی دوربین به لنز با راه اندازی خط تولید EOS در سال ۱۹۸۷ (که مخفف Electro-Optical System ]سیستم الکترونیکی نوری[ است، نه Every Other Shot ]هر عکس دیگر[ که طرفداران نیکون به شما می گویند). کانن در کنار دو دوربین عکاسی و فیلمبرداری خود، چاپگر، ماشین حساب، تجهیزات پخش رادیو و تلویزیون و حتی تجهیزات اشعه ایکس دیجیتال نیز تولید می کند.
نیکون قدمت بیشتری دارد، و صدمین سالگرد خود را در سال ۲۰۱۷ جشن گرفته است، اما تا بیش از یک دهه بعد از کانن، یعنی تا سال ۱۹۴۸، اولین دوربین خود را تولید نکرد. این شرکت به عنوان یک شرکت ابزار نوری و لنز کار خود را آغاز کرده، و خط تولید لنزهای نیکور را در سال ۱۹۳۲، قبل از اولین دوربین خود راه اندازی کرد (که تا امروز ادامه دارد). نیکون حتی برای دوربین های اولیه کانن لنز می ساخت. تاریخچه این شرکت شامل دوربین های برجسته ای مانند Nikon F، که F-mount تا به امروز هنوز استفاده می شود؛ فرستادن دوربین به فضا در ناسا؛ و دستاوردهای تکنولوژیکی مانند تولید شیشه با پراکندگی نور (ED) فوق العاده کم می باشد. امروزه، نیکون در کنار دوربین، محصولاتی در زمینه مراقبت های بهداشتی، تجهیزات با دقت بالا، و صنایع صنعتی تولید می کند.
سری دوربین های فعلی
چه چیزهایی در نام یک مدل وجود دارد؟ حداقل چند نشانه در مورد طراحی و قابلیت دوربین.
DSLR های کانن با سری Rebel شروع می شوند – اینها ابتدایی ترین دوربین هایی هستند که برای مبتدیان ایده آل می باشند. DSLR های رده بالای این شرکت دارای اعداد تک رقمی قبل از حرف D هستند، و اعداد پایین تر پیشرفته تر می باشند که پرچمدار آنها EOS-1D X Mark II است. DSLR های رده متوسط در نام خود اعداد دو رقمی دارند.
رده دوربین های بدون آینه کانن که دارای همان طراحی EOS می باشند، دوربین های فول فریم EOS R و EOS RP هستند. رده EOS M این شرکت از سنسورهای APS-C کوچکتر استفاده می کند. با این حال، توجه داشته باشید که این سه رده دوربین – EOS، EOS R، و EOS M – از مانت لنزهای متفاوتی استفاده می کنند. دوربین های کامپکت کانن از نام Powershot استفاده می کنند.
DSLR حرفه ای پرچمدار نیکون D5 است، در حالی که بقیه DSLR های فول فریم با یک عدد سه رقمی مانند D850 طراحی شده اند. DSLR های کراپ سنسور از اعداد چهار رقمی در نام خود استفاده می کنند، به استثنای D500. سری D3000 ابتدایی ترین دوربین های نیکون هستند، پس از آن سری D5000 برای مبتدیان و کاربران متوسط گزینه به صرفه ای است، و سری D7000 برای علاقه مندان و کاربران پیشرفته تر مناسب می باشد.
برای دوربین های بدون آینه، نیکون Z6 و Z7 را دارد، که Z7 پیشرفته تر است. (تولید سری بدون آینه Nikon 1 متوقف شده است). دوربین های کامپکت نیکون از نام Coolpix استفاده می کنند.
برای DSLR ها، نیکون و کانن هر دو گزینه های خوبی از مدل های رده بالا، مبتدی، و رده متوسط دارند. DSLR مورد علاقه ما معمولا هر سال عوض می شود – در میان دوربین های رده بالا، Nikon D850 گزینه مورد علاقه فعلی ماست، و Canon EOS 5D Mark IV با اختلاف کمی بعد از آن قرار دارد، اما Canon EOS Rebel T7i احتمالا بهترین DSLR سطح مبتدی است که ما تا کنون تست کرده ایم.
اگرچه معمولا یک مدل رقیب برای دو برند در DSLR ها وجود دارد، اما دوربین های بدون آینه کمی متفاوت هستند. کانن یک رده کامل از دوربین های بدون آینه APS-C دارد، در حالی که نیکون تنها دارای دو مدل فول فریم می باشد. دوربین های بدون آینه فول فریم این شرکت ها نیز به طور مستقیم با هم رقابت نمی کنند. نیکون، دوربین ۴۵ مگاپیکسلی Z7 در حدود ۳۴۰۰ دلار و دوربین ۴۵ مگاپیکسلی Z6 را حدود ۲۰۰۰ دلار دارد که هر دو یک طراحی بدنه حرفه ای یکسان دارند. کانن، دوربین ۳۰ مگاپیکسلی EOS R را با قیمت ۲۳۰۰ دلار دارد که برای حرفه ای ها در نظر گرفته شده، و EOS RP با قیمت ۱۳۰۰ دلار که طراحی و کنترل های متفاوتی دارد و برای مبتدیان در نظر گرفته شده را دارد.
توجه: قیمت های درج شده دقیق نمی باشند و تنها برای مقایسه حدودی شما عزیزان به دلار درج گردیده اند.
نوآوری
کانن ۳۲ سال متوالی در میان پنج شرکت برتر برای تعداد حق ثبت اختراع در آمریکا قرار داشته است. تعدادی از آن حق ثبت اختراع ها در نهایت به قابلیت هایی در داخل DSLR ها و دوربین های بدون آینه این شرکت تبدیل شدند. به عنوان مثال، فوکوس خودکار Dual Pixel یا DPAF، پیکسل ها را به دو قسمت تقسیم می کند تا امکان تشخیص فاز روی سنسور را فراهم کند – این نوعی سیستم فوکوس خودکار است که به دوربین های بدون آینه اجازه می دهد تا به خوبی DSLR ها (و گاهی حتی بهتر از آنها) عمل کنند.
نیکون ممکن است رکورد ثبت حق اختراع را نشکسته باشد، اما این شرکت گاهی اوقات بیشتر مایل به ریسک کردن در مورد قابلیت های جدید است. به عنوان مثال، کانن در زمینه اضافه کردن ویژگی های ویدئوی حرفه ای به دوربین های عکاسی خود کُند عمل کرده است – احتمالا تا حدودی به این دلیل که نمی خواهد از قطعات خط تولید سینمایی پیشرفته خود برای این کار استفاده کند – در حالی که نیکون در زمینه قابلیت های ویدئویی در آخرین محصولات خود سریع تر و موفق تر عمل کرده است.
کیفیت تصویر
عکس هایی به صورت تصادفی از سایت هایی مثل ۵۰۰px بگیرید و ببینید آیا می توانید بگویید کدام یک از آن ها با دوربین نیکون، و کدام یک با کانن گرفته شده اند؟ احتمالا بدون رجوع به متادیتای نوشته شده در سایت، نه. عکاسان حرفه ای به مدت چندین دهه با هر دو برند عکاسی کرده اند و از هر یک از آنها نتایجی عالی به دست آورده اند. بعضی از عکاسان ممکن است رنگ های مستقیما از دوربین بیرون آمده را در یک برند به دیگری ترجیح دهند، اما تفاوت کمی وجود دارد که واقعا آنها را از هم متمایز کند.
اگر به اندازه گیری های عملکرد سنسور، مانند اطلاعات سایت DxOMark نگاهی بیاندازید، متوجه خواهید شد که برخی تفاوت های عینی وجود دارد – مثلا به طور متوسط، دوربین های نیکون برای محدوده دینامیکی رتبه بالاتری دارند – اما این اعداد می توانند گمراه کننده باشند، چون لزوما به معنای یک تفاوت واقعی قابل توجه نمی باشند. چیزی که بیشتر اهمیت دارد تلاشی است که شما برای ایجاد یک عکس خوب می کنید.
ویدئو
چند سال پیش، کانن در زمینه ویدئو بسیار جلوتر بود. در حال حاضر این تقدم از بین رفته است – و در مورد دوربین های بدون آینه، نیکون به وضوح جلوتر است. هر دو دوربین کانن و نیکون ویدئوهای خوبی می گیرند، اما نیکون هیچ خط تولید دوربین های سینمایی رقیبی ندارد، و آزاد است تا ویژگی های ویدئویی پیشرفته تر را در دوربین های عکاسی خود بگنجاند. با مقایسه گزینه های بدون آینه فول فریم فعلی، نیکون Z6 و Z7 می توانند از سنسور کامل برای ویدئو استفاده کنند، در حالی که Canon EOS R از یک ناحیه کراپ شده ۱٫۷x برای ۴K استفاده می کند. دوربین های نیکون به زودی قادر به تولید ویدئوی خروجی با فرمت RAW خواهند بود، و به این ترتیب، تبدیل به اولین دوربین های بدون آینه هیبریدی خواهند شد.
طراحی
نگه داشتن یک دوربین کانن در دست احساس متفاوتی نسبت به نگه داشتن یک دوربین نیکون دارد، و ارگونومی بخش بسیار مهمی از معادله عکاسی است. باز هم می گویم، این مسئله به اولویت های شخصی هر فرد بستگی دارد. گریپ هر کدام طراحی متفاوتی دارد، و قرارگیری دکمه ها و کلیدهای چرخان کاملا متفاوت است. اگر تا به حال با هیچ کدام از آنها عکس نگرفته اید، رفتن به سراغ فروشگاهی که هر دوی آنها را در ویترین داشته باشد، کمک زیادی به انتخاب دوربین مناسب خواهد کرد.
دکمه های چرخان مُد نیز کمی متفاوت هستند. نام چهار مُد دستی بر روی دوربین نیکون دقیقا با چهار مُد دستی بر روی سونی، فوجی فیلم، پاناسونیک، یا المپوس یکسان است: اولویت دیافراگم (که با حرف A بر روی دکمه چرخان مُد نشان داده شده است)، اولویت شاتر (با حرف S نشان داده شده)، مُد خودکار برنامه (P)، و کاملا دستی (M).
کانن می خواست متفاوت باشد، و از Aperture Value (Av) به جای Aperture Priority (اولویت دیافراگم) استاندارد استفاده کرد. Shutter Priority (اولویت شاتر) تبدیل به Time Value (Tv) شد. عملکرد واقعی این مُدها دقیقا یکسان است. A/Av به شما اجازه می دهد تا دیافراگم را به صورت دستی تنظیم کنید، در حالی که دوربین سرعت شاتر را برای جبران تنظیم می کند، و مد نوردهی S/Tv به شما اجازه می دهد تا سرعت شاتر را تنظیم کنید و دوربین با تنظیم خودکار دیافراگم آن را جبران می کند.
لنزها
هر دو برند به لطف تاریخ طولانی خود، محدوده انتخاب لنز گسترده ای دارند. محبوب ترین فواصل کانونی از هر دو برند موجود می باشند، اما اگر به دنبال یک لنز خیلی خاص می گردید، قبل از تعهد به یک برند باید مطمئن شوید که آن لنز موجود است. به عنوان مثال، در DSLR ها، کانن لنز معادل ۱۰۵mm f/1.4 نیکون را ندارد، و نیکون معادل لنز ماکروی تیلت شیفت ۱۳۵mm f/4 کانن را ندارد.
اگر بحث سیستم های بدون آینه جدیدتر مطرح باشد، کانن و نیکون هر دو حرف زیادی برای گفتن دارند. کانن در زمینه لنزهای رده بالا با لنزهای بسیار خوب – اما بسیار بزرگ و گران قیمتی – شروع کرد، در حالی که نیکون با گزینه های جمع و جورتر و نسبتا مقرون به صرفه تری کار خود را آغاز کرد. خوشبختانه، هر شرکت یک آداپتور ارائه می دهد که به شما اجازه می دهد تا لنزهای DSLR آن را بر روی بدنه های بدون آینه آن نصب کنید، بدون این که کارایی لنز افت پیدا کند.
قیمت
آیا قیمت های یک برند مناسب تر از دیگری است؟ شاید، هرچند این مسئله تا حد زیادی به عواملی مانند حراج ها و نوع دوربین مورد نظر شما بستگی دارد.
در حال حاضر، نیکون ارزان ترین DSLR مدل فعلی را دارد، که D3500 با قیمت ۵۰۰ دلار به همراه یک لنز کیت می باشد. از طرف دیگر، مبتدی ترین دوربین کانن با یک لنز کیت ۷۵۰ دلار است، اما قابلیت های بیشتری دارد، از جمله امکان ضبط ویدئوی ۴K. در مورد دوربین فول فریم، گزینه های مبتدی هر دو شرکت، یعنی D610 و ۶D Mark II با قیمت بدنه ۱۶۰۰ دلار به فروش می رسند.
با این حال، برای دوربین بدون آینه فول فریم، این سناریو متفاوت است. Canon EOS RP ارزان ترین دوربین فول فریم مدل فعلی است که تا به حال ساخته شده، و با قیمت ۱۳۰۰ دلار عرضه می شود که نسبت به Z6 نیکون با قیمت ۲۰۰۰ دلار بسیار ارزان تر است. با این حال، RP در مقایسه با Z6 فاقد بسیاری از قابلیت هاست و برای کاربر متفاوتی در نظر گرفته شده است.
لنزها نیز از همین قاعده پیروی می کنند. لنز ۵۰mm f/1.8 کانن ارزان تر از همین لنز نیکون است، لنز ۷۰-۲۰۰mm f/2.8 هم همینطور، اما لنز مقرون به صرفه دارای لرزشگیر ۷۰-۳۰۰mm نیکون ۱۵۰ دلار کمتر از همین لنز کانن می باشد. گاهی اوقات، تفاوت قیمت نشان دهنده تفاوت در کیفیت است؛ اما در موارد دیگر، ممکن است فقط مسئله بازاریابی در کار باشد.
توجه: قیمت های درج شده دقیق نمی باشند و تنها برای مقایسه حدودی شما عزیزان به دلار درج گردیده اند.
پس کدام یک برنده می شود؟ نیکون یا کانن؟
هنگامی که شما به یک سیستم لنز قابل تعویض متعهد می شوید، تغییر برند گران قیمت است – اما انتخاب بین کانن و نیکون واقعا چقدر اهمیت دارد؟ برای اکثر افراد، پاسخ «خیلی کم» است. هر دو شرکت دوربین ها و لنزهای عالی می سازند، و بهترین DSLR در بازار معمولا یک سال متعلق به یک برند بوده و سال بعد به برند دیگر تعلق می گیرد. به عبارت ساده، افرادی که عکس های شما را می بینند، اهمیتی نمی دهند که آن پیکسل ها از یک دوربین کانن بیرون آمده یا نیکون.
اگرچه در زمینه گرفتن عکس های عالی برند اهمیتی ندارد، اما هر برند تفاوت های ظریفی دارد که باعث می شود عکاس یک برند را به دیگری ترجیح دهد. طرح گریپ (جای دست) و کنترل ها بین دو برند متفاوت است، و برای برخی از تنظیمات نامگذاری ها کمی فرق دارند.
پس انتخاب بین کانن و نیکون، به تفاوت های کوچکتر و جزئی تر این دو برند محدود می شود. به عنوان مثال، برخی از ما با نیکون عکس می گیریم چون عکاسی که به ما آموزش داده با نیکون عکس می گرفته. برخی دیگر کانن خریدیم چون در آن زمان معامله خوبی بوده (قیمت مناسبی داشته) و ما از آن موقع از سیستم آن راضی بوده ایم.
بهترین کاری که قبل از تعهد به یک برند باید انجام دهید چیست؟ حداقل کاری که می توانید بکنید این است که به سراغ فروشگاهی بروید که دوربین ها را در ویترینش داشته باشد. (هیچ بهانه ای وجود ندارد، حتی والمارت هم این کار را می کند). یک دوربین نیکون را در دست بگیرید، برخی از کنترل های آن را تنظیم کنید و ببینید نگه داشتن این دوربین در دستان شما چه احساسی دارد. سپس، همین کار را با یک دوربین کانن بکنید. یک گزینه حتی بهتر این است که یک مدل از هر برند را کرایه کنید و به مدت چند روز با هر کدام از آنها عکس بگیرید – البته این کار هزینه دارد، اما با توجه به سرمایه گذاری بر روی لنزها زمانی که به یک برند متعهد شدید، این حداقل کار لازم است.
بحث کانن در مقابل نیکون پاسخ قطعی ندارد، اما یک پاسخ درست برای سبک عکاسی شخصی و اولویت های شما وجود دارد. و به یاد داشته باشید، مهم تر از برند جلوی دوربین، شخصی است که در پشت آن قرار دارد.
 

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا